De brug laat zelf weten dat het tijd is om zout te strooien

Groot Lemmer is van hardhoutspecialist in de vorige eeuw uitgegroeid tot een bedrijf dat bruggen bouwt van allerlei materialen. Sinds kort richt de onderneming zich ook op het bouwen van slimme bruggen Sensoren geven daarbij door wat de temperatuur en de belasting is.

Heerenveen

De naam van het bedrijf Groot Lemmer Bruggen is opmerkelijk gezien de vestigingsplaats: Heerenveen. Directeur/eigenaar Eugène Dekker legt uit dat het alles te maken heeft met de oorsprong van het bedrijf.,,Groot is de naam van de grondlegger van het bedrijf in Amsterdam. Hij heeft de onderneming in 1920 opgericht als importbedrijf en houtzagerij van (hard)houtsoorten. Veertig jaar later is het bedrijf verhuisd naar Lemmer, omdat de ruimte in het havengebied te beperkt was.” De ligging aan het IJsselmeer en de ruimte om uit te breiden waren destijds belangrijke redenen om te verhuizen naar Fryslân. ,,Maar niet alleen dat. Er was veel meer personeel beschikbaar”, zegt de directeur. ,,En dan ook nog mensen met een hoog arbeidsethos.” Rond 1970 ging het bedrijf zich meer richten op het bouwen van bruggen voor voetgangers en fietsers. In eerste instantie van hout maar in het decennium erna volgde staal en nog later composiet (met glasvezel versterkt kunststof). Op dit moment is het bedrijf, naar eigen zeggen, de enige producent van composietbruggen in Fryslân. Naast de bruggenbouw is de onderneming nog altijd actief in de handel van hardhout. ,,Wij zijn nog steeds een groothandel. Al is het aandeel binnen de totale  omzet – rond de tien miljoen euro – ongeveer een kwart. Met onze bewerkingen van hardhout zijn we intussen een nichespeler geworden.”
Dekker heeft het bedrijf in 2010 overgenomen van IJsselmeer Beton (IJB) in Lemmer. Dat bedrijf had Groot Lemmer acht jaar eerder gekocht. ,,Dat was vooral uit strategische overwegingen. Groot Lemmer was hun buurman. Door het bedrijf toen te kopen was er de mogelijkheid voor IJsselmeer Beton om op termijn zelf uit te breiden.” In 2010 volgde de verhuizing naar Heerenveen. ,,IJB wilde de grond zelf gebruiken en voor ons was het de gelegenheid om uit te kijken naar een betere locatie. Voorheen produceerden we in twee hallen, nu zitten we in een hal met een oppervlakte van vierduizend vierkante meter. Dat is optimaal voor ons.” Een andere kans die het bedrijf aangreep in de crisisjaren was de investering in software en tekenpakketten. De kosten werden ermee gereduceerd en de opbrengsten verhoogd. De onderneming heeft sinds de tachtiger jaren overigens een nevenvestiging in Engeland. Bruggen worden sindsdien verkocht in Schotland, Denemarken, de Benelux en Duitsland.

Diversiteit

Om het bedrijf aan te passen aan de hoeveelheid en verschillende soorten werk in de branche moest er in de organisatie wel het een en ander aangepast worden, stelt de eigenaar. ,,Om te kunnen blijven bestaan moesten we overstappen van grote standaardopdrachten naar het leveren van een grote diversiteit aan bruggen in allerlei materialen. We hebben veel tijd en geld besteed aan de automatisering van processen. Iedere brug is anders, maar er zijn veel elementen aan een brug die iedere keer terugkomen.”
Deze omslag heeft volgens de directeurgezorgdvooreensterkerbedrijf. Bij het bedrijf zijn ruim dertig mensen in vaste dienst. In hoogtijdagen zijn er met een flexibele schil vijftig manaandeslag.,,Tijdensdecrisisen ook nu weer, merken we dat op
drachtgevers tot het laatst wachten om een opdracht uit te zetten. Dat betekent dat we flexibeler moeten kunnen inspringen op een wisselende stroom opdrachten.” Daarnaast worden projecten door vergunningstrajecten en protesten soms doorgeschoven. ,,Het komt geregeld voor dat projecten dan samenvallen. Daar moeten we met ons personeel op inspelen.” Om dat beter te doen, investeert het bedrijf ook in het verbreden van kennis van het personeel. ,,Onze mensen zijn nu veelzijdiger. Iedereen kan in principe alles maken of het nu gaat om houten, stalen of kunststof bruggen”, vult commercieel projectleider Perry Attema aan. Tot nu toe blijkt het nog redelijk gemakkelijk om voldoende geschikt personeel te vinden. Voor de nabije toekomst wordt er ook geen tekort verwacht.,,Er zijn in de bouw relatief veel mensen buiten het arbeidsproces gevallen. Met onze interne bijscholing kan een deel van hen hier mogelijk ook weer aan het werk.”

Sensoren in wegdek

Groot Lemmer heeft er met de overname van FWD Bridges in Delft begin dit jaar een nieuwe tak bij. FWD is gespecialiseerd in het maken van bruggen van composiet waarin sensoren kunnen worden verwerkt. De productie ervan vindt intussen ook in Heerenveen plaats. FWD Bridges is een spinoff van TU Delft, ,,We willen de komende jaren veel meer gebruik maken van de kennis die daar vandaan komt”, zegt Dekker. ,,Zo kunnen er in de bruggen verschillende sensoren worden ingebouwd om de belasting te meten of de temperatuur. Op die manier kan de opdrachtgever meten of het verkeer over de brug niet te zwaar is en of de temperatuur zo laag wordt dat er zout moet worden gestrooid tegen bevriezing.”

(Dit artikel is overgenomen uit FrieschDagblad, 27 september 2016, Simon Talsma)

Geef een antwoord

Uw emailadres zal niet worden gepubliceerd. * Verplichte velden

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

BACK