Bruggen met of zonder hout

– Persbericht –

Bruggenbouwer en hardhoutspecialist, dat waren de trefwoorden waaronder je Groot Lemmer kon rangschikken. Maar sinds investeerder Eugène Dekker de onderneming in 2010 overnam, is de koers veranderd. Hij zette in op een modern bedrijf dat flexibel en divers is. Is het traject dat hij in 2010 inzette inmiddels afgerond en is Groot Lemmer klaar voor de toekomst?

Groot Lemmer heeft een rijke geschiedenis. Het bedrijf werd in 1920 door T.C. Groot in Amsterdam opgericht als loonschaverij en -za- gerij. In 1950 introduceerde de firma de houtsoort azobé in Nederland. Tien jaar later volgde de verhuizing naar Lemmer en ging men kleine constructies fabriceren. Vanaf 1970 kreeg Groot Lemmer een eigen ingenieursbureau en legde zij zich toe op het ontwerpen en bouwen van lichte verkeersbruggen. Groot Lemmer bleef een groothandel in hardhout en produceerde naast de fiets- en voetgangersbruggen ook sluisdeuren, galerijen en vlonders.
Inmiddels is Groot Lemmer gevestigd in Heerenveen en uitgegroeid tot een bedrijf dat voorbij houten constructies denkt en doet.
Hoewel hout nog steeds een basismateriaal is, reiken de ambities verder.

ZEILBOOT De eerste taak die algemeen directeur Eugène Dekker op zijn bord kreeg, was de verhuizing van de onderneming van het bedrijfsterrein van de vorige eigenaar (de IJsselmeer Betongroep in Lemmer) naar de huidige locatie in Heerenveen. “Wij zitten nu op een perceel van 4.000 m2 in een perfect geoutilleerde ruimte met een groot buitenterrein van nog eens
6.000 m2 die de mogelijkheid biedt tot uit- breiding.”
De volgende stap was het bedrijf aanpassen aan de vraag van de huidige markt, waarvoor een herstructurering nodig bleek. Een aantal werknemers werd ontslagen en van anderen moest de technische kennis worden bijgespijkerd. “Een grote olietanker kun je heel moeilijk bijsturen. Ik wilde een zeilboot. Daarmee kun je snel alle kanten op en zelfs tegen een eventuele tegenwind in laveren. Die zeilboot is Groot Lemmer nu. De onderneming is ‘lean’, het personeel is flexibel en waar nodig bijgeschoold, en werkt zowel in de bedrijfshal als op locatie. We hebben echt een gemotiveerde ploeg mensen. Daarbij is er flink geïnvesteerd in machines. Zo is een enorme interactie ontstaan en vloeien afdelingen nu in elkaar over. Die efficiency-slag hebben we dus gemaakt. Wij willen nú rendabel werken, niet pas over tien jaar.”

AUTOMATISERING Er moest tevens een grote slag worden gemaakt op het gebied van auto- matisering. Het hele ERP-softwarepakket werd vervangen. Enterprise Resource Planning (ERP) is een computerprogramma waarin verschillende afdelingen worden ondergebracht. De gegevens worden in één database opgeslagen zodat er tussen de verschillende afdelingen in het bedrijf efficiënter wordt samengewerkt. De verbeterde communicatie verkleint de kans op inconsistente data, vermindert daarmee de faal- kosten en verkort de tijd tussen opdracht en oplevering.

Lees hier het volledige artikel:
Artikel Hout Wereld april 2016

Geef een antwoord

Uw emailadres zal niet worden gepubliceerd. * Verplichte velden

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

BACK