Hardhout en brand

Er worden terecht zware eisen gesteld aan de brandeigenschappen van bouwmaterialen.
Eigenschappen waarover houtsoorten als bijvoorbeeld Azobé en Bilinga beschikken. Dit in tegenstelling tot veel (hout)composieten. Een minimale eis bij gebouwen, zowel nieuwbouw als bestaande bouw of renovatie, voor loopdekken, vlonders en terrassen is brandklasse D(fl). Bij vluchtwegen, veelal galerijen, is deze eis vaak C(fl) of B(fl). 

 De mening van een Brandweercommandant

verpakken per sectieOnlangs heb ik een bijeenkomst bijgewoond over brand in gebouwen waar een brandweercommandant aan het woord kwam.
Een opmerking die hij plaatste is mij altijd nog bijgebleven: “Ik zie liever hout toegepast worden voor constructies als galerijen dan staal. Dit omdat hout redelijk voorspelbaar is in gedrag en staal gewoon bezwijkt”.

Groot Lemmer B.V. is gespecialiseerd in het toepassen van hardhout in vlonder- en galerijconstructies. Neem voor meer informatie contact op met Frido Frowijn.

In bijgesloten download een artikel van Olav Pouw die dit schreef voor Het Houtblad. In dit artikel beschrijft hij de verschillende eisen uit het Bouwbesluit met betrekking tot het brandgedrag van bouwproducten. Verder een aantal tabellen met daarin de Europese brandklassen, zoals beschreven in NEN-EN-13501-1, een beknopt overzicht van de standaardwaarden voor brand- en rookklassen zonder aanvullende testen (CWFT) en de standaardwaarden van de inbrandsnelheid voor houtproducten.

Het artikel is hier te downloaden.

BACK