Galerij-Modulaire-bouw-Utrecht-Groot-Lemmer

Waarom kiezen voor brandklasse B hout?

Er worden terecht zware eisen gesteld aan de brandeigenschappen van bouwmaterialen.

In het Bouwbesluit is er specifieke aandacht voor brandveiligheid. Hierin staat omschreven welke brandeis er gesteld wordt, afhankelijk van type bouwwerk (woningbouw, zorggebouwen etc.), de plaats in het bouwwerk (compartimenten), type vluchtmogelijkheden en het betreffende bouwdeel (gevel, vloeren etc.). Deze eisen zijn weer gekoppeld aan Europese regelgeving.

Brandklasse hout

Een minimale eis bij gebouwen, zowel nieuwbouw als bestaande bouw of renovatie, voor loopdekken, vlonders en terrassen is brandklasse D(fl). Bij vluchtwegen, veelal galerijen maar zeker ook balkonconstructies, is deze eis vaak C(fl) of B(fl).

Brandklasse B – Azobé hout

Zonder enige behandeling zijn hiervoor diverse FSC gecertificeerde tropische hardhoutsoorten in te zetten, in tegenstelling tot bijv. veel (hout)composieten of Europees hout. Zo valt de houtsoort Azobé in brandklasse B, dus zonder nabehandeling, en is daarmee dan ook bij uitstek geschikt om toe te passen in een vluchtwegomgeving.

FSC gecertificeerd Azobé hout

FSC gecertificeerd Azobé is beschikbaar in diverse afmetingen en heeft ook nog eens goede constructieve eigenschappen. Hierdoor is het ook mogelijk om Azobé te gebruiken voor constructieve onderdelen als bijvoorbeeld kolommen en liggers.

Een galerij– of balkonconstructie kan dus geheel in Azobé worden ontworpen!

Waarom kiezen voor een Brandklasse B Hout galerijen?

Om aan de eis van een 30 minuten brandvrije vluchtweg te voldoen wordt het hout “verzwaard”.Deze “verzwaring” wordt bepaald aan de hand van de constructieve eisen en de inbrandsnelheid van het hout. Wanneer hout brand ontstaat er aan de buitenkant een koollaag wat vervolgens weer dient als beschermlaag voor de binnenkant. De eigenschappen achter deze koollaag worden niet aangetast terwijl de eigenschappen van bijv. staal snel afnemen.Voorop staat dat bouwen met hout bijdraagt aan het behalen van de klimaatdoelstellingen.
Hoe mooi is het dan dat er voor heel veel bouwonderdelen, en de daarbij horende eisen, een geschikte houtsoort is. Wilt u graag meer hout verwerken in uw project, maar twijfelt u aan het inzetten van hout als balkon- of galerijconstructie, twijfel dan niet langer!

De mening van een Brandweercommandant over houtgebruik

Frido Frowijn (Groot Lemmer): Onlangs heb ik een bijeenkomst bijgewoond over brand in gebouwen waar een brandweercommandant aan het woord kwam.
Een opmerking die hij plaatste is mij altijd nog bijgebleven: “Ik zie liever hout toegepast worden voor constructies dan staal. Dit omdat hout redelijk voorspelbaar is in gedrag en staal gewoon bezwijkt”.

Groot Lemmer B.V. is gespecialiseerd in het toepassen van hardhout in vlonder- balkon- en galerijconstructies. Neem voor meer informatie contact op met Frido Frowijn.

BACK