Houten brug Harderwijk

In het kader van de verbreding van de N302 door Harderwijk wordt door Heijmans Infra Geintegreerde Projekten een wegvak van ca 5,5 km verbreed tussen de rotonde in Flevoland tot de kruising Ceintuurbaan/Leuvenumseweg.

Voor fietsers komt een vrijliggende route waarbij de Ceintuurbaan wordt gekruist door een houten brug. De brug is ontworpen door Architektenburo Zwarts en Jansma en heeft een totale lengte van 51 meter bestaande uit een middenoverspanning van 28 meter en 2 aanbruggen van 11,5 meter. In opdracht van Heijmans Beton- en Waterbouw is Groot Lemmer B.V. op dit moment bezig met de prefabricage van de brugonderdelen in Lemmer.

Naast de zeer bijzondere en fraaie vormgeving is de brug ook een hoogstandje op het gebied van houtconstructies. De hoofdliggers bestaan uit vakwerkliggers met in het midden een hoogte van 5 meter en waarbij de bovenranden gebogen zijn vormgegeven.

Het toegepaste hout is Azobé voorzien van een FSC-certificaat, hetgeen een garantie is dat het hout uit duurzaam beheerde bossen afkomstig is. Omdat het grootste gedeelte van de constructie bestaat uit lange gebogen onderdelen zijn deze samengesteld uit lagen hout met een dikte van 10cm en daarna samengesteld tot balken met een hoogte van 50 cm. De lagen worden onderling verbonden door middel van stalen pennen. Op deze manier is het mogelijk een lengte van 28 meter samen te stellen.
In totaal wordt er ca. 100 m3 Azobé verwerkt en zal het totaal gewicht van de brug ca. 140 ton bedragen. De brug is zodanig geconstrueerd dat er rekening is gehouden met een aanrijdbelasting van 90 ton, in het geval dat er een vrachtauto met de laadbak omhoog onder de brug door zou rijden. Hiervoor zijn een aantal onderdelen aan de onderzijde van de brug uitgevoerd in staal.

BACK