GVK-Brug A-13 Groot Lemmer

Eerste slimme GVK-composietbrug bij inrichting A13-strook

Vrijdag 10 juni jongstleden heeft Groot Lemmer met MOCS, spin-off van de Technische Universiteit Delft, de eerste slimme Glasvezel Versterkte Kunststof (GVK) composiet bruggen gepresenteerd.  Deze bruggen  zijn onderdeel van het project ‘Inrichting A13-strook’ in het gebied Technopolis van de TU Delft. Deze lichtgewicht Smart Composite Bridge is ontwikkeld door FWD Composite Structures B.V., een dochteronderneming van MOCS welke onlangs is overgenomen door Groot Lemmer. Uniek is dat deze GVK composiet bruggen voorzien zijn van sensortechnologie. Hierdoor worden de bruggen ‘slim’, omdat de brug informatie verschaft over het gebruik van de brug en deze kan hierdoor continu gemonitord worden.

Slimmer

De A13 zone bruggen zijn de slimste bruggen in zijn soort. De bruggen zijn voorzien van sensoren die temperatuur, versnelling, vervorming en belasting meten. Sommige bruggen hebben tot wel 38 sensoren.

Elke brug bevat ook een computer die de meest relevante informatie uit deze data filtert. Deze informatie wordt via het GSM netwerk verstuurd en in de cloud opgeslagen. MOCS heeft een online dashboard ontwikkeld waar deze informatie eenvoudig zichtbaar wordt en beschikbaar wordt gesteld aan de beheerders. Zij kunnen online inloggen en zo direct antwoord krijgen op vragen als;  Wanneer moet er gestrooid worden? Hoe vaak wordt de brug belast? Hoe zwaar wordt de brug belast? De antwoorden kunnen worden gegeven voor de gehele levensduur van de brug, maar er kan ook live meegekeken worden. De computer en sensoren worden van energie voorzien door een standaard stroombron of zonnecellen, waardoor de brug energieneutraal is.

De tijd is nu rijp voor deze slimme bruggen. Door de continue ontwikkeling op het gebied van elektronica en software is het nu pas financieel aantrekkelijk geworden om dit te combineren met de civiele industrie.

Duurzamer

De bruggen zijn gemaakt van glasvezelversterkte kunststof (GVK) composiet. Vezel Versterkte Kunststoffen, ook bekend als composiet, bestaat uit glasvezels en een specifieke hars. Tijdens het productieproces worden de glasvezels omsloten door de hars. Door de hars uit te harden onder gecontroleerde condities, ontstaat er een zeer sterk en lichtgewicht materiaal. Doordat het materiaal uit meerdere grondstoffen bestaan die flexibel zijn, is een grote vormvrijheid mogelijk. Dit materiaal wordt daarom ook al decennia gebruikt in andere sectoren, zoals de Maritieme industrie.

Dit materiaal is zeer geschikt voor het maken van bruggen. Omdat het materiaal zo licht is, is het plaatsen van de bruggen eenvoudig. Ook is GVK vele malen sterker per kilo dan alternatieve materialen zoals staal, beton en hout, wat maakt dat de constructie betrouwbaar en veilig is. Naast deze gunstige eigenschappen is het materiaal ook niet gevoelig voor aantasting als rot, roest of pekel, wat vaak wel het geval is bij alternatieve materialen. Daardoor kan een verwachte levensduur vastgesteld worden van meer dan 80 jaar en zijn de bruggen daardoor nagenoeg onderhoudsvrij.

Materiaal onafhankelijkheid

Dat GVK toepasbaar is op elke brug is niet het geval. Er moet gekeken worden naar de mechanische eigenschappen die gewenst worden van een brug en er moet rekening gehouden worden met de hoogte van de prijs die de brug mag kosten. De twee meest bekende vezels die gebruikt kunnen worden in vezel versterkte kunststof composiet bruggen zijn glasvezel en koolstofvezel. Koolstofvezels zijn viermaal stijver dan glasvezels, maar koolstofvezels zijn ook veel duurder dan glasvezels. Daarom zal altijd gebruik worden gemaakt van glasvezels. Deze glasvezelversterkte kunststof composiet bruggen hebben daarom een lagere stijfheid, waardoor deze eerder in trilling wordt gebracht. In verband met het zoeken naar het optimum tussen stijfheid, dikte en prijs kan gesteld worden dat een limiet zit aan de lengte van de gewenste brug.

Het is daarom belangrijk om materiaal onafhankelijk te kijken naar bruggen. Voor Groot Lemmer was dit de aanleiding om dochteronderneming FWD over te nemen. Door de aanschaf van de technologie en de productie van de GVK-composiet brug, kunnen wij materiaal onafhankelijk bruggen aanbieden. Er kan daardoor gekozen worden voor GVK-composiet, beton, hout en staal, op basis van de mechanische eigenschappen waar de brug aan moet voldoen, de prijs die het mag kosten en de verwachte levensduur en kosten voor onderhoud. Daarnaast kunnen de bruggen desgewenst voorzien worden van de sensortechnologie die al toegepast is op de eerdergenoemde A13 zone bruggen.

Efficiënter

Niet alleen het materiaal en de brug zelf zijn slim, ook is er gekeken naar de constructie. FWD Composite Structures heeft in-house software ontwikkeld waardoor de constructie van de bruggen volledig geoptimaliseerd is. Zo is er gekeken naar de meest optimale hoeveelheid materiaal die gebruikt dient te worden voor de brug en is de meest gunstige positie van versterkingen en verdikkingen berekend. De brug is hierdoor veilig en stevig, maar blijft ook optisch aantrekkelijk. Dit maakt de bruggen duurzamer en de productie efficiënter.

MOCS

Groot Lemmer is zeer verheugd dat zij naast de overname FWD Composite Structures ook via een exclusieve samenwerkingsovereenkomst met MOCS kan beschikken over de engineeringskennis van een jong en vooruitstrevend bedrijf, gestart als spin-off van de TU Delft. In brede zin haakt het bedrijf in op de globale trends omtrent hightech materiaal ontwikkeling, automatisering en internet-of-things (IoT).

Geef een antwoord

Uw emailadres zal niet worden gepubliceerd. * Verplichte velden

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

BACK