Composiet brug bij Groot Lemmer

Composiet bruggen hebben inmiddels een vaste plaats in de Nederlands markt verworven. Ze zijn duurder in eerste aanschaf (t.o.v. houten of stalen bruggen) maar hebben behalve schoonmaken geen onderhoud nodig.

Onderhoudsvrije kunststof bruggen

De onderhoudsvrijheid, de moderniteit en de sterkte van modern (glasvezel-versterkt) kunststof dragen bij aan de uitstekende reputatie van kunststof bruggen.

Composiet bruggen ontwikkelen

Groot Lemmer ontwerpt, ontwikkelt, assembleert en plaatst (glasvezel-versterkte) kunststof bruggen; niet alleen binnen onze landsgrenzen, maar over de hele wereld.

Meer informatie over bruggen van Groot Lemmer? Bekijk ons overzicht aan diverse bruggen.

Met een composiet brug wordt hier een draagconstructie bedoeld welke geheel vervaardigd is uit glasvezel versterkt kunststof, geen samenstelling van diverse materialen zoals hout/staal/beton en/of kunststof.  Naar keuze kan er een kunststof, stalen of houten leuning op gemonteerd worden. Een brug van composiet heeft een gesloten dek.

 Voordelen composiet brug

  • Lange levensduur
  • Behalve schoonmaken geen onderhoud,
  • Gesloten dek oppervlak
  • Grotere investering t.o.v. houten brug, maar TCO (Total Cost of Ownership) voordelig. Hiermee worden de kosten van verschillende constructies over een periode van bijvoorbeeld honderd jaar met elkaar vergeleken. Dit zijn behalve de aanschaf kosten, de kosten van onderhoud en indien nodig ook van de vervanging van de constructie in deze periode. Composiet komt hierbij voordeliger uit dan een houten of stalen brug.
  • Levensduur composiet > 100 jaar

Lange levensduur

Onderhoudsarm

Waarom onderhoudsarm?

Het eerst voor u ontwikkelde product is de vezelversterkte kunststof brug. Deze heeft naast zeer lange levensduur bijna geen onderhoudskosten. De combinatie van lage onderhoudskosten en lange levensduur resulteren in een economisch zeer voordelige keuze.

Vormvrijheid

Monoliete constructie

Wat kan er aangepast worden?

Naast de lengte en breedte van de brug, kunnen ook de leuningen en de zijpanelen in vorm en kleur worden aangepast. Tot slot kan een keuze gemaakt worden voor de toog naar smaak en wens. Uiteraard denken wij ook graag mee in het maken van de beste keuzes.

Eenvoudig te (her)plaatsen

Sensor ready

Wat is sensor ready?

De slimme GVK Composiet brug is ‘sensor ready’. Dat wil zeggen dat ze kunnen worden voorzien van MOCS sensortechnologie die de staat van de constructie monitort en dit vervolgens online registreert en rapporteert. Denk daarbij aan zaken als temperatuur, benutting en belasting van de brug.

Bij de bruggen zijn er verschillende mogelijkheden als het gaat om soorten dek en uitvoeringen van leuningen. Kijk hieronder voor de verschillende mogelijkheden.

Dek

De brug kan worden voorzien van een dek van hout, kunststof of staal.

Hout

grootlemmerbruggen_houten_dek_GLstrip_1-100x150pxHouten dek kan met of zonder groeven geleverd worden . Bij beide opties is het aan te bevelen om in het houten dek Glstrips op te nemen . Hiertoe worden ,bij voorkeur 2, zwaluwstaart groeven (bij een plankbreedte van 19 cm.) in het dekdeel gemaakt, gevuld met epoxy en afgestrooid met zand. Het dek is hiermee in praktisch alle weersomstandigheden stroef.  Het is beter om Glstrips toe te passen dan een slijtlaag over het gehele dek. Bij het toepassen van Glstrips wordt het hout niet afgesloten en heeft een langere levensduur.  Indien u een dekkende slijtlaag over het gehele dek wilt, kan beter een kunststof worden toegepast. (zie hieronder)

Bamboe

Bamboe wordt als composiet materiaal toegepast als dek en leuning hout. De bamboe stengel wordt geschild, in reepjes gesneden, gedroogd en vervolgens met lijm in een mal tot een plank geperst.
Het resultaat is een vormvaste plank. Uiteraard wordt bamboe met FSC certificaat geleverd.
Ook kan het bamboe dek van GLStrips worden voorzien.

Kunststof

grootlemmerbruggen_composiet_dek_zwarte_slijtlaag_1-100x150pxKunststof dek wordt gemaakt van glasvezelversterkt kunststof.( GVK)  Dit zijn panelen van 50 cm. breed te welke met een hol/dol verbinding in elkaar vallen. Kunststof heeft een langere levensduur dan hout en is uitermate geschikt om een slijtlaag op aan te brengen. De slijtlaag heeft een goede hechting op deze ondergrond. Om niet afhankelijk van het weer te zijn wordt de slijtlaag bij ons in de fabriek aangebracht. Standaardkleuren zijn antraciet en rood. GVK dek is ook geschikt indien er een servicevoertuig overeen moet. Het is niet geschikt als dek bij bruggen waar paarden overlopen.

Staal

grootlemmerbruggen_stalen_dek_Bolsward_1-100x150pxStaal wordt toegepast bij zware belasting of speciale eisen zoals een waterdicht oppervlak.
Deze toepassing is de duurste van de hier genoemde dekken. Staal moet vooraf precies op maat zijn om op de bouw geen aanpassingen te hoeven doen. Dit gaat ten koste van de corrosie bescherming.
Een stalen dek heeft wel een lange levensduur

Leuningen

Leuningen zijn er in vele soorten en maten. Hieronder een aantal mogelijkheden. Voor speciale ontwerpen kunt u altijd bij ons terecht. Leuningen zijn uit te voeren in hout, staal, kunststof of een combinatie van verschillende materialen.

Regelleuning Bestaat uit 1 , 2 of meerdere
horizontale regels tegen de
stijlen gemonteerd, al dan
niet in combinatie met een
bovenregel.
grootlemmerbruggen_stalen_leuning_regelleuning_Nijkerk_2-100x150px
Spijltjesleuning Bestaat uit verticale spijlen
tussen de constructieve
stijlen.
grootlemmerbruggen_houten_leuning_spijltjesleuning_Clattering-Mill_1-100x150px
Stijlenleuning Leuning bestaat louter uit
constructieve stijlen.
 grootlemmerbruggen_houten_leuning_stijlenleuning_Aylesbury_1-100x150px
Kruisleuning Vulling tussen de stijlen in de
vorm van een kruis.
grootlemmerbruggen_houten_luening_kruisleuning_Asperen_1-100x150
Specials Uitgevoerd naar uw wens, U
levert een schets aan, wij
maken de leuning.
grootlemmerbruggen_stalen_leuning_special_Lelystad_1-100x150px

Certificaten

U kunt onze certificaten inzien en downloaden op de certificaten pagina.

Hieronder treft u de andere brugtypen aan:

Vakwerkbrug
Liggerbrug
Boogbrug
Hang- en Tuibrug
Ophaalbrug

En de brugtypen naar materiaalgebruik:

Houten brug
Stalen brug

BACK