Stalen bruggen kunnen in verschillende uitvoeringen worden geleverd. Klik hieronder op de harmonica voor de verschillende uitvoeringen.

Massieve Liggerbrug

liggerbrug-type-1Massieve Liggerbrug

Dit type 1 brug kenmerkt zich door de relatief eenvoudige opbouw, bestaande uit fundering, liggers, dek en leuningen waarbij voor deze onderdelen een keuze kan worden gemaakt uit verschillende materialen. De maximale overspanningen variëren van 9 m voor liggers van massief gezaagd hout tot 25 m voor liggers uitgevoerd in staal. Als meerveldsbrug uitgevoerd (twee of meer aaneengesloten secties) kan uiteraard een onbeperkte lengte worden gerealiseerd.

Liggerbrug met samengestelde liggers

liggerbrug-type-2Liggerbrug met samengestelde liggers

Bruggen van het type 2 zijn bruggen met zogenaamde samengestelde hardhouten liggers. Deze liggers zijn opgebouwd uit lagen welke onderling zijn verbonden met stalen stiften. Hierdoor zijn grote lengten te realiseren en kunnen d.m.v. buigtechnieken verschillende vormen worden gerealiseerd. Voor de materialen van de overige onderdelen kan een keuze kan worden gemaakt uit verschillende materialen.

Vakwerkbrug

vakwerkbrugVakwerkbrug

De Vakwerkbruggen ontlenen hun dragend vermogen aan een zogenaamd vakwerk. Een vakwerk is een constructie van vormvaste stalen driehoeken, waaraan de vakwerkbrug haar stevigheid ontleent. Vakwerken worden aan beide zijden van het brugdek verankerd; meestal onder het wegdek, maar soms ook boven het wegdek. Groot Lemmer specialiseert zich met name in vakwerkliggerbruggen, maar verwerkt vakwerken desgewenst ook  in tuibrug- en hangbrugconstructies. Vakwerken komen zelfs terug in sommige van Groot Lemmers ophaalbruggen.

Boogbrug

boogbrug

Boogbrug

Boogbruggen worden veelal gebouwd om verkeers- en waterwegen te overspannen. Boogbruggen zijn geschikt voor gebruik door voetgangers, fietsers en ander licht verkeer. Boogbruggen bestaan in verschillende uitvoeringen. De boog van een boogbrug kan zich zowel aan de onderkant van het wegdek als aan de bovenkant van het wegdek bevinden. Bij een boogbrug met trekband bevindt de boog zich doorgaans boven het wegdek. Deze variant wordt voornamelijk gebruikt voor grotere overspanningen. Daarnaast kent men ook de zuivere boogbrug. Dit is een boogbrug waarbij de boog over het algemeen onder het wegdek is gesitueerd.

Hang- en Tuibrug

tuibrugHang- en Tuibrug

Een tuibrug ontwerpen en realiseren is een vak apart. De rijvloerconstructie van een tuibrug ligt namelijk niet op verankerde liggers, maar zowel liggers als dek zijn met zogenaamde tuien opgehangen aan één of meerdere pylonen. Kort door de bocht zijn tuien dikke, schuin lopende stalen kabels. Een tuibrug wordt daarom ook wel kabelbrug genoemd. Groot Lemmer is expert op het gebied van tuibruggen en heeft er al vele op zijn naam staan, zowel in binnen- als buitenland.

Ophaalbrug

ophaalbrugOphaalbrug

Ophaalbruggen behoren tot de meest vernuftige en karakteristieke weg- en waterbouwwerken ter wereld. Een optimaal gerealiseerde ophaalbrug sluit niet alleen naadloos aan op de gebruiksdoeleinden, maar zeker ook op de omgeving. Groot Lemmer specialiseert zich in ophaalbruggen en is dan ook expert op het gebied van ontwerp, engineering, plaatsing, montage en onderhoud van ophaalbruggen. Alles is mogelijk. Van mechanische tot automatische bediening en van hout en staal tot kunststof en beton.

BACK