Stalen brug

Staal is geschikt om grote overspanningen mee te maken met een relatief geringe constructie hoogte. Met een goede conservering (deze gids kunt u hier downloaden) is een lange levensduur te realiseren. Bij werken met staal moet de maatvoering echter zeer nauwkeurig zijn omdat het niet niet verstandig is op de bouw nog bewerkingen aan staal te doen. Hierdoor wordt namelijk de conservering beschadigd. De kennis om met staal te werken is ruimschoots aanwezig op ons eigen ingenieursbureau Groot Consultants.

 Voordelen staal

  • Zeer sterk
  • Grote vrijheid in vormgeving
  • Levensduur stalen brug > 100 jaar

Bij de bruggen zijn er verschillende mogelijkheden als het gaat om soorten dek en uitvoeringen van leuningen. Kijk hieronder voor de verschillende mogelijkheden.

Dek

De brug kan worden voorzien van een dek van hout, kunststof of staal.

Hout

grootlemmerbruggen_houten_dek_GLstrip_1-100x150pxHouten dek kan met of zonder groeven geleverd worden . Bij beide opties is het aan te bevelen om in het houten dek Glstrips op te nemen . Hiertoe worden ,bij voorkeur 2, zwaluwstaart groeven (bij een plankbreedte van 19 cm.) in het dekdeel gemaakt, gevuld met epoxy en afgestrooid met zand. Het dek is hiermee in praktisch alle weersomstandigheden stroef.  Het is beter om Glstrips toe te passen dan een slijtlaag over het gehele dek. Bij het toepassen van Glstrips wordt het hout niet afgesloten en heeft een langere levensduur.  Indien u een dekkende slijtlaag over het gehele dek wilt, kan beter een kunststof worden toegepast. (zie hieronder)

Bamboe

Bamboe wordt als composiet materiaal toegepast als dek en leuning hout. De bamboe stengel wordt geschild, in reepjes gesneden, gedroogd en vervolgens met lijm in een mal tot een plank geperst.
Het resultaat is een vormvaste plank. Uiteraard wordt bamboe met FSC certificaat geleverd.
Ook kan het bamboe dek van GLStrips worden voorzien.

Kunststof

grootlemmerbruggen_composiet_dek_zwarte_slijtlaag_1-100x150pxKunststof dek wordt gemaakt van glasvezelversterkt kunststof.( GVK)  Dit zijn panelen van 50 cm. breed te welke met een hol/dol verbinding in elkaar vallen. Kunststof heeft een langere levensduur dan hout en is uitermate geschikt om een slijtlaag op aan te brengen. De slijtlaag heeft een goede hechting op deze ondergrond. Om niet afhankelijk van het weer te zijn wordt de slijtlaag bij ons in de fabriek aangebracht. Standaardkleuren zijn antraciet en rood. GVK dek is ook geschikt indien er een servicevoertuig overeen moet. Het is niet geschikt als dek bij bruggen waar paarden overlopen.

Staal

grootlemmerbruggen_stalen_dek_Bolsward_1-100x150pxStaal wordt toegepast bij zware belasting of speciale eisen zoals een waterdicht oppervlak.
Deze toepassing is de duurste van de hier genoemde dekken. Staal moet vooraf precies op maat zijn om op de bouw geen aanpassingen te hoeven doen. Dit gaat ten koste van de corrosie bescherming.
Een stalen dek heeft wel een lange levensduur

Leuningen

Leuningen zijn er in vele soorten en maten. Hieronder een aantal mogelijkheden. Voor speciale ontwerpen kunt u altijd bij ons terecht. Leuningen zijn uit te voeren in hout, staal, kunststof of een combinatie van verschillende materialen.

Regelleuning Bestaat uit 1 , 2 of meerdere
horizontale regels tegen de
stijlen gemonteerd, al dan
niet in combinatie met een
bovenregel.
grootlemmerbruggen_stalen_leuning_regelleuning_Nijkerk_2-100x150px
Spijltjesleuning Bestaat uit verticale spijlen
tussen de constructieve
stijlen.
grootlemmerbruggen_houten_leuning_spijltjesleuning_Clattering-Mill_1-100x150px
Stijlenleuning Leuning bestaat louter uit
constructieve stijlen.
 grootlemmerbruggen_houten_leuning_stijlenleuning_Aylesbury_1-100x150px
Kruisleuning Vulling tussen de stijlen in de
vorm van een kruis.
grootlemmerbruggen_houten_luening_kruisleuning_Asperen_1-100x150
Specials Uitgevoerd naar uw wens, U
levert een schets aan, wij
maken de leuning.
grootlemmerbruggen_stalen_leuning_special_Lelystad_1-100x150px

Certificaten

Certificaten

Onderstaand kunt u onze verschillende certificaten downloaden.

FSC® certificaat Certificaat FSC 2024-08-04
ISO9001 certificaat Certificaat ISO9001 2018-2021 NL
VCA certificaat Certificaat VCA2008 2018–2021 NL
PEFC certificaat Certificaat PEFC 2024-08-04

Hieronder treft u de andere brugtypen aan:

Vakwerkbrug
Liggerbrug
Boogbrug
Hang- en Tuibrug
Ophaalbrug

En de brugtypen naar materiaalgebruik:

Houten brug
Composiet brug

BACK