Houten bruggen bouwen is dé expertise van bruggenbouwer Groot Lemmer B.V.
U kunt bij ons niet alleen terecht voor de beste kwaliteit hardhout voor houten bruggen, maar ook voor het ontwerpen, produceren en op locatie plaatsen van houten bruggen.

Bij Groot Lemmer kunt u desgewenst dus een totaalpakket afnemen, zodat wij alles regelen wat komt kijken bij het aanleggen van houten bruggen. Tijdens het bouwen van houten bruggen wordt door Groot Lemmer globaal het volgende traject doorlopen:

  • Samen met de klant worden de wensen en eisen betreffende de houten brug geïnventariseerd.
  • Zodra alles duidelijk op papier staat, gaat ons ingenieursbureau van start met het ontwerpen van de brug.
  • Na goedkeuring van het ontwerp gaan we verder met het bouwen van de daadwerkelijke brug.
  • Vervolgens wordt deze door de vaklieden van Groot Lemmer op locatie geïnstalleerd.

Klik hier voor meer informatie over een Liggerbrug

Liggerbruggen bestaan uit 2 typen.

Type 1

liggerbrug-type-1Dit type 1 brug kenmerkt zich door de relatief eenvoudige opbouw, bestaande uit fundering, liggers, dek en leuningen waarbij voor deze onderdelen een keuze kan worden gemaakt uit verschillende materialen.

De maximale overspanningen variëren van 9 m voor liggers van massief gezaagd hout tot 25 m voor liggers uitgevoerd in staal.

Als meerveldsbrug uitgevoerd (twee of meer aaneengesloten secties) kan uiteraard een onbeperkte lengte worden gerealiseerd.

Type 2

liggerbrug-type-2Bruggen van het type 2 zijn bruggen met zogenaamde samengestelde hardhouten liggers. Deze liggers zijn opgebouwd uit lagen welke onderling zijn verbonden met stalen stiften. Hierdoor zijn grote lengten te realiseren en kunnen d.m.v. buigtechnieken verschillende vormen worden gerealiseerd.

Voor de materialen van de overige onderdelen kan een keuze kan worden gemaakt uit verschillende materialen.

Klik hier voor meer informatie over een Blokkenbrug

blokkenbrugBlokkenbrug

De specifieke vormgeving geeft de blokkenbrug een robuust uiterlijk die in veel bestaande situaties prima kan worden toegepast. Door de integratie van leuning en ligger wordt een maximale doorvaart-/doorrijhoogte bereikt.

De keuze voor deze bruggen wordt dan ook vooral bepaald het karakter van de directe omgeving.

Klik hier voor meer informatie over een Sandwichbrug

sandwichbrug

Sandwichbrug

De sandwichbrug is door zijn slanke constructie bij uitstek geschikt als voetgangersbrug. Bij dit type is een sterke kromming van de liggers mogelijk waardoor het typisch Hollandse boogbruggetje wordt verkregen.

Deze brug wordt veel toegepast in een stedelijke omgeving en parkachtige gebieden.

Klik hier voor meer informatie over een Boogbrug

boogbrug

Boogbrug

Boogbruggen worden veelal gebouwd om verkeers- en waterwegen te overspannen. Boogbruggen zijn geschikt voor gebruik door voetgangers, fietsers en ander licht verkeer. Boogbruggen bestaan in verschillende uitvoeringen. De boog van een boogbrug kan zich zowel aan de onderkant van het wegdek als aan de bovenkant van het wegdek bevinden. Bij een boogbrug met trekband bevindt de boog zich doorgaans boven het wegdek.

Deze variant wordt voornamelijk gebruikt voor grotere overspanningen. Daarnaast kent men ook de zuivere boogbrug. Dit is een boogbrug waarbij de boog over het algemeen onder het wegdek is gesitueerd.

Klik hier voor meer informatie over een Vakwerkbrug

vakwerkbrugVakwerkbrug

De Vakwerkbruggen ontlenen hun dragend vermogen aan een zogenaamd vakwerk. Een vakwerk is een constructie van vormvaste stalen driehoeken, waaraan de vakwerkbrug haar stevigheid ontleent. Vakwerken worden aan beide zijden van het brugdek verankerd; meestal onder het wegdek, maar soms ook boven het wegdek.

Groot Lemmer specialiseert zich met name in vakwerkliggerbruggen, maar verwerkt vakwerken desgewenst ook  in tuibrug- en hangbrugconstructies. Vakwerken komen zelfs terug in sommige van Groot Lemmers ophaalbruggen.

Klik hier voor meer informatie over een Hang- en Tuibrug

tuibrugHang- en Tuibrug

Een tuibrug ontwerpen en realiseren is een vak apart. De rijvloerconstructie van een tuibrug ligt namelijk niet op verankerde liggers, maar zowel liggers als dek zijn met zogenaamde tuien opgehangen aan één of meerdere pylonen. Kort door de bocht zijn tuien dikke, schuin lopende stalen kabels. Een tuibrug wordt daarom ook wel kabelbrug genoemd.

Groot Lemmer is expert op het gebied van tuibruggen en heeft er al vele op zijn naam staan, zowel in binnen- als buitenland.

Klik hier voor meer informatie over een Ophaalbrug

ophaalbrugOphaalbrug

Ophaalbruggen behoren tot de meest vernuftige en karakteristieke weg- en waterbouwwerken ter wereld. Een optimaal gerealiseerde ophaalbrug sluit niet alleen naadloos aan op de gebruiksdoeleinden, maar zeker ook op de omgeving.

Groot Lemmer specialiseert zich in ophaalbruggen en is dan ook expert op het gebied van ontwerp, engineering, plaatsing, montage en onderhoud van ophaalbruggen. Alles is mogelijk. Van mechanische tot automatische bediening en van hout en staal tot kunststof en beton.

Een houten brug brengt tal van constructieve en esthetische voordelen met zich mee. Zo zijn er velerlei manieren waarop een houten brug kan worden uitgevoerd. Omdat hardhout uitstekend te bewerken is, is ook het realiseren van een maatwerk houten brug geen enkel probleem.

Daarnaast is een houten brug economisch gezien de meest gunstige oplossing voor fiets- en voetgangersbruggen en bovendien praktisch onderhoudsvrij. Tot slot is een houten brug dankzij het natuurlijke materiaal niet belastend voor het milieu.

Om extra bij te dragen aan het milieu, kunt u kiezen voor een FSC® gecertificeerde brug. FSC® houten bruggen scoren hoog volgens de cradle to cradle principes. Het FSC® keurmerk garandeert dat het hardhout dat voor houten bruggen wordt gebruikt, uit duurzaam beheerde bossen afkomstig is.

De prijs van houten bruggen varieert op basis van lengte, constructie, gebruikte constructiematerialen, afwerking, enzovoort.

Neem voor een vrijblijvende prijsopgave gerust contact op met Groot Lemmer.

Neem contact op
BACK