Hang- en Tuibrug

Hang- en tuibruggen zijn een verhaal apart. Het beeld van dit type brug wordt bepaald door de pylonen waar dikke kabels (tuien) aan bevestigd zijn. Aan deze tuien hangen de brugsecties.

Hang- en tuibruggen zijn voor zeer grote overspanningen geschikt, tot ca. 90 à 100 meter. Groot Lemmer heeft al vele tuibruggen mogen maken.

Zowel de pylonen als de brugsecties kunnen in staal en/of hout worden uitgevoerd. De brugsecties zijn ook mogelijk in composiet. Voor de brugsecties kunt u bijv. de liggerbrug of vakwerkbrug gebruiken.

Er zijn veel variaties mogelijk met deze bruggen, meestal zijn er twee pylonen maar ook een tuibrug met 1 pyloon is mogelijk. Daarbij kunnen de tuien symmetrisch of A-symmetrisch worden opgehangen, of in een waaier of harpvorm.

Houten bruggen kunnen in verschillende uitvoeringen worden geleverd.
Klik hieronder op de harmonica voor de verschillende uitvoeringen.

Dek

De brug kan worden voorzien van een dek van hout, kunststof of staal.

Hout

grootlemmerbruggen_houten_dek_GLstrip_1-100x150pxHouten dek kan met of zonder groeven geleverd worden. Bij beide opties is het aan te bevelen om in het houten dek GLstrip op te nemen. Hiertoe worden zwaluwstaart groeven (bij voorkeur 2 in een plankbreedte van 19 cm.) in het dekdeel gemaakt, gevuld met epoxy en afgestrooid met zand. Het dek is hiermee in praktisch alle weersomstandigheden stroef. Het is beter om GLstrip toe te passen dan een slijtlaag over het gehele dek. Bij het toepassen van GLstrip wordt het hout niet afgesloten en heeft een langere levensduur. Indien u een dekkende slijtlaag over het gehele dek wilt, kan beter een kunststof worden toegepast. (zie hieronder)

Bamboe

Bamboe wordt als composiet materiaal toegepast als dek en leuning hout. De bamboe stengel wordt geschild, in reepjes gesneden, gedroogd en vervolgens met lijm in een mal tot een plank geperst.  Het resultaat is een vormvaste plank. Uiteraard kan bamboe FSC-gecertificeerd geleverd worden. Ook kan het bamboe dek van GLstrip worden voorzien.

Kunststof

grootlemmerbruggen_composiet_dek_zwarte_slijtlaag_1-100x150pxKunststof dek wordt gemaakt van glasvezelversterkt kunststof (GVK). Dit zijn panelen van 50 cm. breed te welke met een hol/dol verbinding in elkaar vallen. Kunststof heeft een langere levensduur dan hout en is uitermate geschikt om een slijtlaag op aan te brengen. De slijtlaag heeft een goede hechting op deze ondergrond. Om niet afhankelijk van het weer te zijn wordt de slijtlaag bij ons in de fabriek aangebracht. Standaardkleuren zijn antraciet en rood. GVK dek is ook geschikt indien er een servicevoertuig overeen moet. Het is niet geschikt als dek bij bruggen waar paarden overlopen.

Staal

grootlemmerbruggen_stalen_dek_Bolsward_1-100x150pxStaal wordt toegepast bij zware belasting of speciale eisen zoals een waterdicht oppervlak. Deze toepassing is de duurste van de hier genoemde dekken. Staal moet vooraf precies op maat zijn om op de bouw geen aanpassingen te hoeven doen. Dit gaat ten koste van de corrosie bescherming. Een stalen dek heeft wel een lange levensduur.

Leuningen

Leuningen zijn er in vele soorten en maten. Hieronder een aantal mogelijkheden. Voor speciale ontwerpen kunt u altijd bij ons terecht. Leuningen zijn uit te voeren in hout, staal, kunststof of een combinatie van verschillende materialen.

Regelleuning Bestaat uit 1 , 2 of meerdere
horizontale regels tegen de
stijlen gemonteerd, al dan
niet in combinatie met een
bovenregel.
grootlemmerbruggen_stalen_leuning_regelleuning_Nijkerk_2-100x150px
Spijltjesleuning Bestaat uit verticale spijlen
tussen de constructieve
stijlen.
grootlemmerbruggen_houten_leuning_spijltjesleuning_Clattering-Mill_1-100x150px
Stijlenleuning Leuning bestaat louter uit
constructieve stijlen.
 grootlemmerbruggen_houten_leuning_stijlenleuning_Aylesbury_1-100x150px
Kruisleuning Vulling tussen de stijlen in de
vorm van een kruis.
grootlemmerbruggen_houten_luening_kruisleuning_Asperen_1-100x150
Specials Uitgevoerd naar uw wens, U
levert een schets aan, wij
maken de leuning.
grootlemmerbruggen_stalen_leuning_special_Lelystad_1-100x150px

Certificaten

Certificaten

U kunt onze certificaten inzien en downloaden op de certificaten pagina.

Voordelen verschillen diverse materialen

Hout

Van oudsher wordt veel gebouwd in hout. Hout is het enige bouwmateriaal wat zichzelf vernieuwd.

Uit de meest recente studie naar de impact van diverse materialen in het rapport “Vergelijkende studie LCA bruggen, vaststellen van duurzaamheidscore van bruggen uitgevoerd in staal, beton, composiet en hout uitgave September 2013” komt hout als meest milieuvriendelijke bouwmateriaal naar voren.

mki-score

Het complete rapport kunt u hier downloaden.

Voordelen hout:

 • Grote natuurlijke duurzaamheid
 • Ecologisch verantwoord indien voorzien van FSC of PEFC certificaat
 • Relatief goedkoop
 • Makkelijk te bewerken, ook op locatie
 • Goede LCA (life cycle analasyse) score
 • Levensduur Azobé houten brug > 30 jaar

Staal

Staal is geschikt om grote overspanningen mee te maken met een relatief geringe constructie hoogte. Met een goede conservering (deze gids kunt u hier downloaden) is een lange levensduur te realiseren. Bij werken met staal moet de maatvoering echter zeer nauwkeurig zijn omdat het niet niet verstandig is op de bouw nog bewerkingen aan staal te doen. Hierdoor wordt namelijk de conservering beschadigd. De kennis om met staal te werken is ruimschoots aanwezig op ons eigen ingenieursbureau Groot Consultants.

 Voordelen staal

 • Zeer sterk
 • Grote vrijheid in vormgeving
 • Levensduur stalen brug > 100 jaar

Composiet

Composiet bruggen hebben inmiddels een vaste plaats in de Nederlands markt verworven. Ze zijn duur in eerste aanschaf maar hebben behalve schoonmaken geen onderhoud nodig.

Met een composiet brug wordt hier een draagconstructie bedoeld welke geheel vervaardigd is uit glasvezel versterkt kunststof, geen samenstelling van diverse materialen zoals hout/staal/beton en/of kunststof.  Naar keuze kan er een kunststof, stalen of houten leuning op gemonteerd worden. Een brug van composiet heeft een gesloten dek.

 Voordelen composiet

 • Lange levensduur
 • Behalve schoonmaken geen onderhoud,
 • Gesloten dek oppervlak
 • Grote investering t.o.v. houten brug, maar TCO (Total Cost of Ownership) voordelig. Hiermee worden de kosten van verschillende constructies over een periode van bijvoorbeeld honderd jaar met elkaar vergeleken. Dit zijn behalve de aanschaf kosten, de kosten van onderhoud en indien nodig ook van de vervanging van de constructie in deze periode. Composiet komt hierbij voordeliger uit dan een houten of stalen brug.
 • Levensduur composiet > 100 jaar
Hieronder treft u de andere brugtypen aan:

Vakwerkbrug
Liggerbrug
Boogbrug
Ophaalbrug

En de brugtypen naar materiaalgebruik:

Houten brug
Stalen brug
Composiet brug

BACK